Pakaszok logo
UTOLSÓ 5
Pákász karika-túra
Hullámzóna
Nem kattog a táj
Kattog a táj
Lankad a vakolat

KAPOCS
pakaszok@pakaszok.hu
Pákászok Hírlevél
Facebook

FOLYTATÓLAG ELKÖVETVE
Emmegmi?
Oknyomozó helytörténet
Pákász líra
Válogatottságok

MIND
A 3 pákász és Petofi
A 3 pákász köztünk él
A 3 pákász legendája
A füstölgés öregít
A kaukázusi nádi tapír
meghonosításához
Anyám kanyarodik
Apám hagyaTéka
A vasaló bánata
Balaton... aligha
Bihar Zoo
Bujkálunk és mérünk
Bujkálunk és mérünk 2.0
Csökkeno kémény
Egykor és ma - Komádi
Egykor és ma 2
Elhajtó sáv
Emmegmi?
Epizode 4/a
Faladvány
Faladvány 2
Farsang
Feszített agyvíztükör - trilógia
Frász a tónak nedves partján
Frász a tónak nedves partján - folytatás
Gagyiárus története
Gyoma, Gyoma látomás..
Hosök tava
Hosök tava - meg egy sziget
Hullámzóna
Kakukktojás
Kakukktojás II
Kakukktojás - mozizós
Kakukktojás - megint mozizós
Katonadolog
Kattog a táj
Kádár vitéz
Kocka-elégia
Lankad a vakolat
Majd én képviselek
Mátrix újraköltve
Mátrix újraköltve 2.0
Mátyás király Komádiban
Messze már Neszebár
Mérethibás mackó
Mondatok télvíz idejére
Muzsika, ami a pákász fülén
bemászott 2008-ban
Muzsika, ami a pákász fülén
bemászik kánikulában
Nagyon torony
Nagyon torony 2
Nem kattog a táj
Nyár éji hotágulás
Nyomjuk a szinti popót (popot?)
Oztusa
Pákász karika-túra
Pusztába nyargaló
Szélesvásznú gatya
Tántorgó hullámok
Térkép
Torkuk szakad
Vár a MÁV
Vágányzár
Vége a nyárnak...
Vizesblokk
WARiációk
Zsorzs útjai

pakaszok fej
Követnéd az eseményeket a fészbukon is? Akkor katt ide!
<< ELŐZŐ OKNYOMOZÓ HELYTÖRTÉNET << KÖVETKEZŐ >>

Frász a tónak nedves partján

(Oknyomozó helytörténet)

kabirbedi, 2009.07.18.

"Úgy kezdődött, hogy egyszer csak sűrű némaság lett, pisszenést sem lehetett hallani. Korábban, minden este a brekegés és kuruttyolás némi tücsökciripeléssel felcicomázva olyan háttérmuzsikát komponált a tévétorony és a libaólak mögött alábukó napkorong fáradt búcsújához, hogy az ember, a hosszúra nyújtott, dolgos nap után így sóhajtott: Micsoda egy izé... idill ez, na! Most meg naplemente előtt házába siet, ha nem büdös nagyon, kutyáját is maga mellé tessékeli, ajtaját kettőre zárja és a letolt redőny léceit szétfeszegetve kémleli a tavat. Mi jöhet onnan? A nehéz párakat eregető víz, vajon, milyen titkot rejt? Milyen szörnyűség történik ma éjjel?
A tapadós sötétben macska visít fel, majd hirtelen csend, szinte hallani, ahogy gerince elroppan. Csobbanás, az ember elugrik az ablaktól, pedig nem a tó vize csapott arcába, hanem saját jeges verítéke csöppent le homlokáról. Aztán semmi, és olykor órákig semmi, de nem az a semmi, amiből nem is lesz semmi; szinte fojtogat a feszültség, a keszülődés izgalmától vibrál a nádas, és a feléledő hűvös szélben felharsan az eszement bőgés. Akár egy tehén, de akkora tüdővel, mint a tehén maga, mert szinte sosem hagyja abba. Ordít, ahogy bír, olykor csuklik egyet-egyet, ahogy a macska további hat élete is elemesztődik. Néha gyengül, de aztán megint ráerősít, az idegesebb kutyák odacsinálnak a szőnyegre, az ember meg csak mered ki a tó békésen csillogó vizére, az enyhe hullámokon folyton alakot változtató teliholdra. Az őrült bőgés egyre hívogat, pusztító nászra csábító harsonaként üvölt a fülbe. És az agy feladja végül, moccan a kéz, nyílik az ajtó, dobognak a lépesek a stég deszkáin, és aki nem bírja tovább, beleveti magát a félméteres állóvízbe."

Kevesen tudják, hogy e sorokat Király István, a thriller irodalom neves kepviselője Komádiban írta. Júniusban pár napig a furtai úti záportározó partján nyaralt. Háza a tóra nézett, saját stéggel természetesen, de az író nem sokat hódolhatott horgász szenvedélyének, mert egy sor különös dolog történt akkoriban. (Talán jobb is, egy felejthető halászlé helyett egy újabb nagysikerű rémtörténet alapjait alkotta meg így). Hogy pontosan mi és hogyan, azt senki sem tudja; egy biztos, a halak eltűntek, sőt a békák is. Ezért nincs több esti brekegés, a tavi idill elillant. Talán örökre. Macskák, kisebb termetű kutyák vesztek el a közeli portákról, egyiket félbeharapva ugyan megtalálták később, de ettől csak még zavarosabb lett a kép. Szokatlan hang tölti meg a nádast éjszakánként, leginkább egy csuklással bajlódó tehén bőgésére hasonlít. Tényleg nem túl kellemes a fülnek.

Mi lehet ez? Mi kiderítettük.

image A tóban megtelepedett az afrikai Góliát béka (Conraua goliath) egy példánya. Nem tisztázott, hogy került oda, talán szabadon engedték, miután kinőtte az otthoni terráriumot. Esetleg az afrikai harcsákkal érkezett a környékre. A harcsa ugyanis nagy tömegben fogyasztja a béka peteit, viszont nem tudja rendesen megemészteni, ezért a peték gyakran életképesek a harcsából való távozás után is. Létezéséről perdöntő bizonyítékunk van, ez a fénykép. Július elején készült, amikor M "Ronaldinyo" Károly hálójába akadt az egyébként még növésben lévő kétéltű. Sajnos a béka, miután M. "Ronaldinyo" Károly csuklóját összeharapdálta, kereket oldott. A pórul járt halász maga kérte, hogy arcát és teljes nevét ne mutassuk, mert nincs halászati engedélye, ráadásul az afrikai Góliát béka szigorúan védett, kihalás szélén álló faj és több száz dolláros eszmei értékkel bír. Ez a példány alaposan feje tetejére állította a táplálékpiramist, feljegyezték róla, hogy egy gólyát is a mélybe rántott. A szárcsák eltűnését írják a számlájára, macskákat, kutyákat, sünöket (!), kisebb testű állatokat. Sajnos, ahogy az lenni szokott, az ismeretlen, titokzatos állatot már most misztikus köd lengi körül, sokan emberi intelligenciával ruházzák fel, mások vérszomjas gyilkoló gépet sejtenek benne, az Armageddon követét. Jó hír az elharapózó őrületben, hogy egy szokásosnál is hevesebb családi vitában elhunyt C. Lászlóné halálát már nem sikerült az állatra kenni, a hatóság a rokonok között keresi az elkövetőt. Ám a történetnek még korántsincs vége. Pár napja ugyanis nem hallani a hátborzongató éjszakai bőgést, aminek két oka lehet: a béka petét rak (ilyenkor csendes), vagy megunva a folyamatos zaklatást más vizek után nézett. Kimúlását kizárhatjuk, mert a méretes tetem nem maradhatna felfedezetlenül.

Bármi is történt, mi megtudjuk. Folytatás következik.


Név:
Az üzenet:
image
Kód a képről:

2010.03.28.- 19:35 zseee

hahaha
http://www.cryptomundo.com/wp-content/uploads/goliath02.jpg

2009.07.23.- 08:29 Karesz

És mi előzte meg a peterakást?

UNKA-BUNGA

2009.07.22.- 09:04 Karesz

Láccik a bokorból brekkencs orra...

2009.07.20.- 21:24 gomperec

egy kisebb:
http://www.youtube.com/watch?v=0O0EuDFxr7g

2009.07.20.- 11:23 hobe

Jojjon a folytatas!