Pakaszok logo
UTOLSÓ 5
Pákász karika-túra
Hullámzóna
Nem kattog a táj
Kattog a táj
Lankad a vakolat

KAPOCS
pakaszok@pakaszok.hu
Pákászok Hírlevél
Facebook

FOLYTATÓLAG ELKÖVETVE
Emmegmi?
Oknyomozó helytörténet
Pákász líra
Válogatottságok

MIND
A 3 pákász és Petofi
A 3 pákász köztünk él
A 3 pákász legendája
A füstölgés öregít
A kaukázusi nádi tapír
meghonosításához
Anyám kanyarodik
Apám hagyaTéka
A vasaló bánata
Balaton... aligha
Bihar Zoo
Bujkálunk és mérünk
Bujkálunk és mérünk 2.0
Csökkeno kémény
Egykor és ma - Komádi
Egykor és ma 2
Elhajtó sáv
Emmegmi?
Epizode 4/a
Faladvány
Faladvány 2
Farsang
Feszített agyvíztükör - trilógia
Frász a tónak nedves partján
Frász a tónak nedves partján - folytatás
Gagyiárus története
Gyoma, Gyoma látomás..
Hosök tava
Hosök tava - meg egy sziget
Hullámzóna
Kakukktojás
Kakukktojás II
Kakukktojás - mozizós
Kakukktojás - megint mozizós
Katonadolog
Kattog a táj
Kádár vitéz
Kocka-elégia
Lankad a vakolat
Majd én képviselek
Mátrix újraköltve
Mátrix újraköltve 2.0
Mátyás király Komádiban
Messze már Neszebár
Mérethibás mackó
Mondatok télvíz idejére
Muzsika, ami a pákász fülén
bemászott 2008-ban
Muzsika, ami a pákász fülén
bemászik kánikulában
Nagyon torony
Nagyon torony 2
Nem kattog a táj
Nyár éji hotágulás
Nyomjuk a szinti popót (popot?)
Oztusa
Pákász karika-túra
Pusztába nyargaló
Szélesvásznú gatya
Tántorgó hullámok
Térkép
Torkuk szakad
Vár a MÁV
Vágányzár
Vége a nyárnak...
Vizesblokk
WARiációk
Zsorzs útjai

pakaszok fej
Követnéd az eseményeket a fészbukon is? Akkor katt ide!
<< ELŐZŐ KÖVETKEZŐ >>

A kaukázusi nádi tapír meghonosításához

tarhonya, 2010.01.20.

Itt van az emlegetett üzleti terv. Tíz éve porosodik a döntéshozók fiókjában! És mennyi minden történt tíz év alatt: ma már nincs sorkatonaság, nincs csúcsminisztérium, és nem cserélgetjük a mobilok előlapját sem. Az is lehet, hogy közben szegény tapír már régen kihalt.


A kaukázusi nádi tapír meghonosításához
(részletek egy üzleti tervből )


A kaukázusi nádi tapír se közeli, se távoli rokonságban nem áll a közönséges tapírral, így nem nagy csoda, hogy jóformán semmilyen közös sajátosságuk sincs. Leginkább hihetetlen alkalmazkodó-képességével tűnik ki, ez tette lehetővé számára, hogy őshonossá váljon a Kaukázus kietlen vidékein, ahol az egy főre jutó nádasok száma világviszonylatban is rendkívül alacsonynak mondható. Tekintve, hogy nádasok vonatkozásában a Kaukázus soha nem állt valami fényesen, a nádi tapír sem bíbelődött sokat friss nádhajtások becserkészésével, - nagyon taktikusan - mindent megeszik. Habár ügyesebb példányok a verebet is képesek elfogni, fő táplálékforrását mégiscsak a talaj közeli növényzet alkotja. image
A parasztok körében nem örvend túl nagy népszerűségnek, mert gyakran feldúlja ültetvényeiket és kitúrja a gyalogsági taposóaknákat, nem várt akadályokat görgetve ily módon a törzsi villongások útjába. Ezért, valamint együgyű optimizmusa miatt, amivel az emberhez közeledik, nagy részük füstre akasztva végzi, kolbász formájában. A nádi tapír szerfölött barátságos, ennek ellenére a helyi babonák javarészt negatív tulajdonságokkal ruházták fel: tapírral álmodni gyakran jelez betegséget, nehéz szülést, újabban pedig magas iparűzési adót. Természetes ellensége nem nagyon akad, kivéve talán a kaukázusi nádi medvét, amely a már korábban emlegetett növényzeti hiányosságok miatt szokott át a zsenge nádhajtások rágcsálásáról a tapírfogyasztásra.
A kaukázusi nádi tapír korán megérzi a közelgő földrengést, bár ennek javarészt semmi jelét sem adja. Kivételes időjós képességéről már egy XIV. századi töredék is említést tesz, amely hevenyészett fordításban így hangzik: "...és ha az Úr teremtményei közül eme, az Úr minden kétes újítását felvonultató, tán legkülönösebbikének a farka egyenesen, mindennemű csavarodás és csóválás mellőzésével mutat a föld felé, két dolgot jelez: vagy piszok hideg van vagy csak beteg a szerencsétlen..."
A kaukázusi nádi tapír meghonosítása módfelett kívánatos lenne, hiszen háziasított formában makacsul ellenáll minden hízlalási kísérletnek, némely konokabb példánnyal évekig kell kísérletezni, mire megközelíti a vágósúlyt. Nem véletlen, hogy tapírhúsból még sohasem alakult ki túltermelési válság, még egyetlen gazda sem lassított forgalmat a nyakán maradó állomány miatt és államtitkár sem tologatott papírt tapír ügyben. Csak rafinált módon vehető rá, hogy tejet adjon és az egyetlen tejtermék, ami belőle kinyerhető, a tapír kefir. A kefir biztonságos lebontásához speciális emésztőnedvekre van szükség, melyekre bármely katonai kiképzőbázison szert tehetünk. Meglehetősen igénytelen fajta; jól tűri a ridegtartást és az sem árt neki, ha szőlőkaróval vagy lapáttal a miheztartás végett néha oldalba verik.
Habár húsa nem különösebben ízletes, a tárkonyos tapír leves méltán világhírű; a helyiek hagyományosan, nagy mennyiségű házilag főzött pálinkával öblítik le az ízlelőbimbók megfelelő regenerálása végett. A nádi tapír közkedvelt forrása a népművészeti alkotásoknak; elég ha az örökké divatos tapírcsontból készült amulettekre, fülbevalókra valamint cserélhető mobil telefon előlapokra gondolunk. A vámmentes boltokban olcsón beszerezhetjük a nádi tapírból készült sípot, dobot esetleg nádi hegedűt, életben tartva ezzel a tradicionális kaukázusi fröccsöntő szakmát is.
Meggyőződésem, hogy a kaukázusi nádi tapír meghonosításával mindenki jól járna, a gazdák is, a csúcsminisztériumról nem is beszélve, hiszen a kaukázusi-magyar mezőgazdaság kapcsolatok elmélyítése révén számos lehetőség nyílna külföldi utazásokra az egyébként is nyughatatlan tárca előtt...


Név:
Az üzenet:
image
Kód a képről: